Predstavljanje istarske tradicionalne glazbe, ojkanje i gange u sklopu Mjeseca hrvatske kulture u Parizu

Predstavljanje ojkanja i istarske tradicionalne glazbe u Parizu, Maison des Cultures du Monde (Kuća svjetskih kultura). Video snimak nastupa možete pogledati OVDJE

Prijevod kataloga tog događaja:

Hrvatska je jako dobro sačuvala svoju ruralnu glazbu, naročito na istarskom poluotoku, na zapadu zemlje i u Dalmatinskoj zagori, uz bosansko-hercegovačku granicu. Dva svjedoka tih pjevanja nedavno su upisana u UNESCO-ov odbor za nematerijalnu kulturnu baštinu svijeta - glazba iz Istre i ojkanje.

Okrugli stol i projekcije, 26. listopad, petak, 18.30 sati

Ova večer će početi konferencijom na kojoj ćemo kroz fotografije i video projekcije predstaviti neke od usmenih predaja i obrtničku baštinu hrvatske kulture sačuvane do danas.

Sudjeluju:
Tvrtko Zebec, dir. Instituta za etnologiju i istraživanje folklora, Zagreb
Rut Carek, glavna tajnica Hrvatskog povjerenstva za UNESCO , Zagreb
Josko Ćaleta, etnomuzikolog u Institutu za etnologiju i istrazivanje folkolora, Zagreb
Anne-Florence Borneuf, etnomuzikolog, Cité de la Musique, Paris
Dario Marusić, istarski pjevač i glazbenik
Tomislav Matković, sakupljač i producent gange i ojkanja

Istarska glazba
Istra je poluotok u Jadranskom moru na sjeverozapadu Hrvatske.
Istarska glazba je bazirana na jednoj glazbenoj ljestvici, jednoj oktavi, staroj trinaest stoljeća, a čiji jedinstveni zvuk čini kulturni identitet te regije. Na ljestvici od šest nota pjevači ili svirači izvode ili improviziraju pjesmu dvoglasno, a nekada pjevaju kao pratnja plesu. Instrumenti, uglavnom puhački, kao sto su sopila, dvojnice, šurle i mih se sviraju u duetu. Ovo je glazba koja je i danas prisutna u svakodnevnom životu i na slavljima. I danas se usmeno prenosi u zajednici od stotinjak pjevača i svirača iz različitih sela.
Dvoglasno pjevanje i sviranje po "istarskoj ljestvici" su 2009. upisani pri UNESCO-u kao nematerijalna kulturna baština. Četiri pjevača i svirača iz Krsana će predstaviti tu glazbenu tradiciju: Noel Suran, Zoran Karlić, Dario Marušić i Ines Drasković.

Ojkanje
Ojkanje je arhaični tip pjevanja iz Dalmatinske zagore. Karakteristika ovog pjevanja je trešnja glasa koji se emitira iz dubine grla. Ojkanje se obično pjeva u grupi, s tim da svatko iz grupe, kad je njegov red, pjeva solo dok drugi prate pjevajući vokale dubokim glasom. Riječi, često improvizirane, govore o različitim temama kao što su ljubav, socijalna i tekuća politička pitanja.
Ovo oporo i moćno pjevanje i danas je prisutno u mnogim selima Dalmacije i Hercegovine zahvaljujući udrugama i pojedincima, prenosi se na nove generacije i promovira na festivalima diljem Hrvatske i svijeta.
Ojkanje je upisano na UNESCO-vu listu nematerijalne bastine 2010. godine. Dvije grupe koje će biti na koncertu predstavit će dvije dalmatinske regije.


Imotska krajina i Bekija
Mile Sesar, Drina Sesar, Ante Boban (Bujica) i Smiljan Glavaš

Dalmatinska zagora
Dragica Viljac, Rosa Škember, Ivanka Hrabar i Jozo Abaza

 

Video sadržaj