Ganga proglašena zaštićenom kulturnom baštinom

  • Objavljeno u Vijesti

Dobio sam službeno rješenje Ministarstva kulture da je ganga od sada zaštićena kulturna baština !
Hvala mr. sc. Jošku Čaleti na velikoj i svesrdnoj pomoći u inicijativi i oko papirologije. Nadamo se da će se s ovim još ozbiljnije pristupiti očuvanju i izučavanju gange. Živili ! Rješenje Ministartva kulture možete pročitati OVDJE

Ganga je proglašena zaštićenom kulturnom baštinom. Naime, Ministarstvo kulture je, temeljem Pravilnika o registru kulturnih dobara Republike Hrvatske, donijelo rješenje s potpisom ministra mr. sc. Bože Biškupića, kojim je zaštićena ganga u imotskom i vrgoračkom kraju. Tako je to narodno pjevanje postalo dijelom hrvatskoga zaštićenoga kulturnog naslijeđa, zahvaljujući poznatom radijskom voditelju Tomislavu Matkoviću koji je, još prije desetak godina, počeo prikupljati zvučne snimke gange.

U obrazloženju rješenja se, među ostalim, navodi kako je ganga s područja imotskog i vrgoračkog kraja u Dalmaciji najprofiliraniji i trenutačno vrlo aktualan vokalni tradicijski žanr. Ganga je ujedno i sastavni dio stoljetnog sustava glazbovanja na području Dalmatinske zagore i predstavlja jedno od posljednjih uporišta arhaičnog načina glazbenog razmišljanja, posve različitog od standardnih glazbenih sustava, nastalih na tradicijama zapadnoeuropske glazbene provenijencije.

Često se ta harmonična polifonija opisuje kao gruba, primitivna, nestandardna i netemperirana, a na neupućenog slušatelja ostavlja dojam istosti i ponavljanja, iako se varijacije provode u svakom trenutku tijekom narodnoga glazbovanja. No, osim imotskog i vrgoračkog područja, ganga se često pojavljuje i u drugim dijelovima Dalmatinske zagore te u susjednoj Bosni i Hercegovini.

Jedini način učenja gange u povijesti bila je usmena predaja, odnosno neposredno slušanje i vježbanje izvođenja. Mlađi su naraštaji slušali i oponašali pjevanje starijih, koji su tako to popularno narodno pjevanje u svom kraju usavršavale prenoseći ga dalje na nove generacije.